Luister eens, en nog eens en nog eens….

Je luisterde naar mijn verhaal
Ik voelde aan de stilte je betrokkenheid
en ging enthousiaster vertellen

Je luisterde naar me
Door de aandacht waarmee,
voelde ik je interesse
Ik vertelde er meer door

Doordat je naar me luisterde
vertelde ik dingen die mezelf verbaasden
Je leerde me zo nieuwe inzichten
Dank. Dank dat je wilde luisteren

Hans Stolp

Luisteren

Therapie gaat over luisteren. Luisteren naar jouw verhaal. Luisteren waardoor je steeds meer gaat vertellen over wat zich aandient en uiteindelijk tot nieuwe inzichten komt.

Contact

Gestalt is de therapie van het contact. Tijdens de sessies luister ik naar jouw verhaal en het verhaal dat je verzwijgt. Luister ik naar de woorden die je gebruikt en naar de woorden die je weglaat. Luister ik naar je verhaal dat zonder woorden verteld wordt door je lijf en door je emoties. Daar contact mee maken en die leren uiten, daar gaat het over in therapie.

Ont – dekken door alle afweer heen

Zo ontdekken we langzaam jouw andere deel. Het deel dat er misschien ooit niet mocht zijn. En we ontdekken hoe je dat deel nog steeds wegstopt: door te ontkennen (Ach het valt eigenlijk wel mee), door hard je best te doen (als ik maar genoeg mijn best doe dan hoop ik dat de ander…), door anderen te veroordelen (als jij anders was dan hoef ik niet…), door je klein te maken (dat lukt mij toch niet of het is mijn schuld...), door bang te zijn (uit angst ga ik vechten, of vlucht ik en ga er vandoor of verstijf ik helemaal en doe niets meer…)

Voorbij de voorwaardelijkheid

Als je door al die afweerlagen heen bent kom je uit bij dat wat er ooit niet mocht zijn, bij oude angsten voor wat er dan kon gebeuren…., ga je misschien boosheid en verdriet voelen over wat er niet mocht zijn en kun je rouwen om het onvervuld verlangen en over hoe het gegaan is … en kom je uit bij wat afgewezen is.

Schaamte

Soms voel je dan schaamte.

Helen

Deze ontdekkingstocht vraagt om veiligheid, vertrouwen, ondersteuning, tijd, aandacht en compassie. Kun je weer contact maken met het verborgen deel van jezelf (de andere kant van de polariteit) en dat deel omarmen dan start het proces van heel-wording en kom je terug in de keuzevrijheid. Je kunt zowel 'ja' zeggen als 'nee' zeggen en kiezen wat op dat moment voor jou het beste voelt.

Zelfvertrouwen

Tijdens de ontdekkingstocht krijg je zelfkennis (zo doe ik dat…), ontstaat zelfacceptatie (zo werkt dat bij mij en het is goed zoals ik ben…) en bouw je aan vertrouwen in jezelf (ik kan eigenlijk best veel, als ik onderuit ga kan ik ook weer opstaan…) en ben je niet langer afhankelijk van bevestiging van anderen.

Regie over het eigen leven

Door heel-wording krijg je de vrijheid terug om keuzes te maken die bij jou passen, daarvoor de verantwoordelijkheid te nemen en de gevolgen van je keuzes zelf te dragen.

Interesse?

Spreekt deze manier van werken je aan, neem dan contact op.