Het glas halfvol of half leeg

Tijdens een stresstraining hield de trainster een glas half gevuld met water omhoog. Alle deelnemers dachten dat het zou gaan over het glas half vol of half leeg. De trainster vroeg echter: hoe zwaar is dit glas water? De antwoorden van de deelnemers lagen ergens tussen de 50 en 300 gram. Het absoluut gewicht is niet relevant, zei de trainster. Het ligt eraan hou lang ik het moet vasthouden. Als ik het glas een minuut in de lucht houd dan lukt dat prima. Houd ik het een uur in de lucht, dan vergaat mijn arm van de pijn. Moet ik het nog langer omhoog houden, dan gaat alle gevoel weg uit mijn arm. Zo gaat het ook met stress, vervolgde ze. Denk je er af en toe aan, dan is het te doen
Denk je er vaak of altijd aan, dan wordt het pijnlijk. Ze sloot af met: Mijn advies is, zet het glas af en toe weg.

Een mooie manier om te zeggen dat alles wat je aandacht geeft groeit. Maar er is ook een valkuil. Soms zit het in het leven niet mee. Dat hoort bij het leven maar is niet leuk en soms zelfs zwaar. Het wordt extra zwaar als je vol wilt houden dat het glas toch half vol is. Of anders gezegd: alsof het glas halfvol móet zijn…. Binnenkant en buitenkant komen op zo’n moment niet meer overeen. Het gevoel van binnen klopt niet meer met het beeld dat je naar buiten wilt ophouden. Je bent dan naast het hooghouden van alle borden die je stress geven, ook nog bezig het beeld van het half volle glas hoog te houden. Dat lijkt me extra zwaar en maakt meestal ook eenzaam. Ik doe zo mijn best, maar niemand ziet hoe hard ik aan het werk ben…
Is de oplossing dan om de beker even weg te zetten? Dat is zeker een optie. Maar heb je je ook afgevraagd of je deze beker omhoog wil houden. Misschien is het eerlijker te zeggen: voor mij is dit een half leeg glas dat ik eigenlijk niet hoog wil houden. Ik heb het dan niet over klagen, maar contact maken met dat wat er is. Je ontkent het probleem niet, geeft er gepaste aandacht aan en gaat ermee aan de slag. De kans is groot dat er dan opeens een arm om je heen komt, je getroost wordt of steun krijgt…. Misschien wel uit een hoek waarvan je het niet verwachtte

Laat een reactie achter